

Toimihenkilömme neuvottelevat vuosittain noin sata erimielisyystapausta, joista osa päätyy oikeuteen. Oikeusavun kautta liitto on hankkinut jäsenilleen viimeisen neljän vuoden aikana noin miljoona euroa palkkaa ja korvauksia. Tässä tosielämän esimerkkejä jäsenelle arvokkaasta palvelusta.
Yhtiö irtisanoi neljän sähköasentajan ja yhden kylmäkoneasentajan työsuhteet tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä. Irtisanomisista käytiin erimielisyysneuvottelut, ja liitto vei asian työtuomioistuimeen.
Työtuomioistuin katsoi, että yhtiön tekemä lisätyövoiman siirtäminen muista yksiköistä oli pitkäaikaista. Lisätyövoimaa siirrettiin irtisanomisperusteen vaikutusalueen ulkopuolelta ja se rinnastettiin uusien työntekijöiden palkkaamiseen.
Lue työtuomioistuimen tuomio täältä.
Työntekijä oli ottanut yhteyttä työnantajaan ja ilmoittanut haluavansa päättää työsuhteensa yli 200 päivää kestäneen lomautuksen perusteella. Työnantaja esitti väitteen, että työsuhde oli päätetty purkamalla jo aikaisemmin, koska työntekijä ei ollut noudattanut kutsua palata töihin lomautuksen päätyttyä.
Käräjäoikeus katsoi, ettei työnantajan väittämästä työsuhteen päättämisestä ole näyttöä ja että työsuhde oli päättynyt työntekijän irtisanoutumiseen. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota tältä osin.
Yhtiön huoltoedustajilla oli ollut pitkään oikeus ostaa lounasseteleitä kaikkina muina paitsi niinä päivinä, kun he olivat ruokailleet yhtiön ruokalassa tai sopimusruokalassa tai kun heille oli tarjottu yhtiön kustantama lounas. Yhtiö oli matkustussäännön muuttamisen yhteydessä poistanut yksipuolisesti edun.
Käräjäoikeus katsoi näytön perusteella, että lounasseteleiden osto-oikeus oli pitkään jatkunut käytäntö, joka oli vakiintunut työsuhteen ehdoksi. Työnantajalla ei ollut oikeutta heikentää yksipuolisesti työsuhteen ehtoja.
Yhtiö oli ostanut tehtaan kunnossapitotoiminnan toiselta yhtiöltä palvelusopimuksella. Kunnossapitopalveluja ostanut yhtiö irtisanoi palvelusopimuksen ja ilmoitti vastaavansa kunnossapidosta jatkossa itse. Kunnossapitotoimintaa palvelusopimuksen perusteella hoitanut yhtiö irtisanoi työntekijöiden työsopimukset. Kunnossapitopalvelut takaisin haltuunsa ottanut yhtiö palkkasi palvelukseensa osan työntekijöistä, ja toimintaa jatkettiin keskeytymättä pääosin samoilla työntekijöillä.
Käräjäoikeus katsoi, että kunnossapitotoiminta oli työvoimavaltaista ja osaava kokenut henkilökunta oli välttämätöntä toiminnan moitteettomalle jatkumiselle. Kunnossapitotoiminta oli tunnistettavissa ja erotettavissa omaksi yksikökseen. Käräjäoikeus katsoi arvioiden kokonaisuutta, että kyse oli liikkeenluovutuksesta. Kunnossapitotoiminnan haltuunsa ottaneen yhtiön olisi tullut ottaa kaikki työntekijät palvelukseensa. Yhtiö oli siten vastuussa työntekijöiden työsuhteiden päättymisestä.
Yhtiön komennustöissä olleet työntekijät olivat osallistuneet poliittiseen työnseisaukseen, josta oli tehty asianmukainen ennakkoilmoitus. Työehtosopimuksen matkustusmääräyksissä todettiin, että jos työntekijä on komennuspaikkakunnalla poissa työstä vapaapäivää edeltävän työpäivän, ei päivärahaa vapaapäivältä suoriteta. Yhtiö ei maksanut päivärahoja komennustöissä olleille työtaisteluun osallistuneille työntekijöille.
Sähköliitto ei hyväksynyt työnantajan tulkintaa, jota työnantajaliitto tuki. Sähköliitto katsoi, että työnantajan tulkinta on yhdenvertaisuuslaissa kiellettyä ammattiyhdistystoimintaan osallistumisen perusteella tapahtuvaa syrjintää.
Asia vietiin työtuomioistuimeen, joka hyväksyi Sähköliiton tulkinnan. Työtuomioistuin katsoi, että päivärahan suorittaminen vapaapäivältä kattaa komennuspaikkakunnalla oleskelusta syntyviä kuluja. Kustannuksia syntyy myös työtaisteluun osallistuneille. Päivärahan maksamatta jättäminen katsottiin sanktioksi työtaisteluun osallistumisesta.
Lue työtuomioistuimen tuomio täältä.
Työntekijälle oli selvinnyt, että työnantaja maksoi samanlaista työtä tekevälle toiselle työntekijälle suurempaa henkilökohtaista palkanosaa kuin hänelle. Suurempaa lisää oli maksettu toiselle työntekijälle heti työsuhteen alusta saakka. Työnantajan perustelut erisuuruiselle henkilökohtaiselle palkanosalle eivät olleet työsopimuslain tasapuolisen kohtelun periaatteen mukaisia.
Sekä käräjäoikeus että hovioikeus katsoivat, ettei työnantaja ollut osoittanut hyväksyttäviä perusteita työntekijöiden erilaiselle palkkaukselle. Työntekijöitä tulee kohdella myös henkilökohtaiseen pätevyyteen perustuvan palkanosan maksamisessa tasapuolisesti ja samoilla kriteereillä.
Yhtiössä oli järjestetty luottamusmiehen valinta. Työntekijät olivat valinneet luottamusmieheksi yhtiössä vain muutaman kuukauden työskennelleen työntekijän. Työnantaja ei hyväksynyt luottamusmiehen valintaa vedoten siihen, ettei tämä lyhyen työsuhteen vuoksi voi olla työehtosopimuksen edellyttämällä tavalla perehtynyt työpaikan olosuhteisiin sen työntekijänä. Työnantaja irtisanoi pääluottamusmiehen työsuhteen hieman tämän jälkeen.
Käräjäoikeus katsoi, että luottamusmiehen valinta on työntekijöiden asia ja he pitivät valittua työntekijää tehtävään kaikkein sopivimpana. Käräjäoikeus katsoi myös, ettei työnantajalla saa olla mahdollisuutta estää luottamusmiehen valintaa.
Jaa sivu:
Käyntiosoite:
Aleksanterinkatu 15, 33100 Tampere
Asiointi keskus- ja muissa toimistoissa paikan päällä vain ajanvarauksella. Varaa aika etukäteen soittamalla kyseisen osaston numeroon arkisin kello 9–15, jäsenrekisteriin sen aukioloaikoina.
Postiosoite:
PL 747, 33101 TAMPERE
Faksi: 03 252 0210
Jäsenrekisteri ja jäsenpalvelut:
puh. 03 252 0400
ma klo 9–12, ti klo 12–14, ke klo 9–12 ja to klo 9–12
jasenrekisteri@sahkoliitto.fi
Työnantajatilitykset:
puh. 03 252 0500
tyonantajatilitykset@sahkoliitto.fi
Järjestämis- ja järjestötyö:
puh. 03 252 0600
Työsuhde- ja työehtosopimusasiat:
puh. 03 252 0700
edunvalvonta@sahkoliitto.fi
Asiakaspalvelusarjoihin perustuvat numerot ovat avoinna arkisin kello 9–15
Vasama-lehti:
vasamalehti@sahkoliitto.fi
Työttömyyskassa Aaria:
puh. 020 7655 900 ma klo 9–12, ti klo 12–14, ke klo 9–12 ja to klo 9–12