Sähköliitto ja Teknologiateollisuus pääsivät sopuun

Valtakunnansovittelijalla
Valtakunnansovittelijan pakeille menossa TES-neuvottelukunnan jäsenet Niilo Ojala ja Kari Vinnari, liittosihteeri Hannu Luukkonen, puheenjohtaja Sauli Väntti, TES-neuvottelukunnan jäsen Jari Korpela ja työehtoasiantuntija Mikko Korpinen.

Valtakunnansovittelijan sovintoesitystä täydentää kolmen liiton keskinäinen sopimus.

Sähköliiton hallitus on tänään hyväksynyt valtakunnansovittelija Minna Helteen tekemän sovintoehdotuksen ja sitä täydentävän Sähköliiton, Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välisen sopimuksen teknologiateollisuuden sähköasentajia koskevan työriidan ratkaisemiseksi. Jo aiemmin Sähköliitto perui 10. marraskuuta alkavaksi ilmoitetut uudet työtaistelu- ja tukitoimet saadakseen aikaan rakentavan neuvotteluilmapiirin. Teollisuuden sähköasentajien lakko tukilakkoineen päättyy huomenna keskiviikkoaamuna kello 6. Ylityökiellot puolestaan päättyivät välittömästi.

‒ Menetimme oman työehtosopimuksen, ja tilalle tuli yhteyshenkilöjärjestely työpaikoille, joilla on toiminut sähköalan pääluottamusmies. Järjestelyllä turvaamme osaltamme sähköasentajien työehdot ja ansiotason sekä edustuksellisuuden työpaikoilla. Käymme Teollisuusliiton kanssa neuvotteluja tulevaisuuden järjestelyistä, koska nyt sovittu järjestely on voimassa 31. lokakuuta 2019 saakka. Merkittävänä asiana pidän myös Teknologiateollisuuden valtakunnansovittelijalla antamaa vakuutusta siitä, että Sähköliiton suurimpien sopimusalojen työehtosopimukset jätetään rauhaan, sanoo Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti.

Sähköliitto ei saanut omaa työehtosopimusta teollisuuden sähköasentajille, koska Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto olivat sopineet rinnakkaissopimuskiellosta ja sisällyttäneet sähköasentajien työehdot keskinäiseen työehtosopimukseensa.

Teollisuuden sähköasentajien työsuhteissa sovelletaan jatkossa Teknologiateollisuus ry:n ja Teollisuusliitto ry:n välistä työehtosopimusta. Sähköliiton pääluottamusmiesten nimike työpaikoilla muuttuu yhteyshenkilöksi. Sähköasentajien edunvalvonta perustuu jatkossa sähköalan yhteyshenkilön ja työpaikan pääluottamusmiehen yhteistyöhön työpaikoilla sekä Sähköliiton ja Teollisuusliiton yhteistyöhön liittotasolla.