170 sähkölaitetta viime vuonna vaarallisina pois valikoimista

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes määräsi viime vuonna yrityksiä poistamaan markkinoilta yhteensä 170 vaarallista sähkölaitetta. Eniten puutteita oli latureissa, muuntajissa ja erilaisissa led-valaisimissa. Nämä tuoteryhmät toistuvat vuodesta toiseen vaarallisimpien tuotteiden listalla, mikä osoittaa, etteivät niiden valmistajat ja maahantuojat aina varmista riittävän huolellisesti laitteiden turvallisuutta.

Tukes valvoo markkinoilla olevia sähkölaitteita kivijalka- ja yhä enemmän verkkokaupoissa. Tukesin tarkastajat tekivät viime vuoden aikana lähes 2 500 valvontakäyntiä sähkölaitteita myyviin liikkeisiin sekä valmistajien ja maahantuojien luokse. Myös sähkölaitteita myyviä verkkokauppoja tarkkailtiin aktiivisesti. Tukes testautti 541 sähkölaitetta, ja testausten perusteella yhteensä 170 sähkölaitetta poistettiin markkinoilta. Näistä vakavimmin vaaralliset 46 kerättiin takaisin käyttäjiltä.

Suomen ja EU:n ulkopuolella sijaitseviin verkkokauppoihin ei suomalaisten tai eurooppalaisten viranomaisten toimivalta ylety. Siksi niistä ostava kuluttaja joutuu käytännössä itse vastaamaan seurauksista, jos tuote osoittautuu vaaralliseksi tai aiheuttaa vahinkoa.

Katso tarkemmat tiedot markkinoilta poistetuista laitteista Tukesin markkinavalvontarekisteristä.